П`ятниця
29.03.2024
01:22

Пошук
Календар
«  Червень 2010  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930
Архів записів
Наше опитування
Оцініть мій сайт
Всього відповідей: 118
Форма входу
Друзі сайту

УГКЦ

Львівська Архиєпархія

Львівська Духовна Семінарія

Радіо Ватикан

Світло для Сходу

Патріархат

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

.

Головна » 2010 » Червень » 30 » У Львівській Архиєпархії відзначили День мирянина
11:48
У Львівській Архиєпархії відзначили День мирянина

26 червня 2010 р. в рамках святкування Дня мирянина, духовенство та миряни Львівської Архиєпархії здійснили прощу до відпустового місця у с. Страдч, Яворівського р-н Львівської області.

Проща розпочалася молебнем біля хреста у с. Ямельня. Саме там у лісі, який носить назву Бірок, загинули мученицькою смертю парох с. Страдч, отець-доктор Микола Конрад і дяк Володимир Прийма.

Відтак у підніжжя Страдецької гори прочани не лише із Львівської Архиєпархії, але і інших єпархій УГКЦ мали нагоду взяти участь у святковій Архиєрейській літургії, яку очолив Преосвященний Владика Тарас (Сеньків), Апостольський Адміністратор Стрийської єпархії УГКЦ.

Місце і час обрані організаторами прощі були недаремно, адже саме 26 червня 1941 року отець-доктор Микола і дяк Володимир, були жорстоко замордовані руками НКВС, коли йшли, щоб уділити Святу Тайну Сповіді хворій жінці. У 2001 р. Святіший Отець Івана Павло ІІ, під час перебування у Львові, проголосив о. Миколая і дяка Володимира, який став покровителем мирян, Блаженними.

Вітаючи усіх присутніх із Днем Мирянина, Владика Тарас, зазначив, що вибір о. Миколая і дяка Володимира, нести Бога потребуючим у часі небезпеки, був маніфестом готовності до співучасті у Христовій жертві. Мирянин це той, на кого звернена увага усієї церкви, він покликаний нести любов Христа у світ. «Христос каже встань і йди за мною. Цей заклик стосувався апостолів і стосується усіх віруючих, кожного з нас миряни і духовенства. 69 років тому, покликав Бог почуттям свідомості священичої совісті о. Миколая і дяка Володимира. Варто прожити довге і тяжке життя, для того, щоб хоча б одній людині обтерти сльозу, але тоді, коли вона цього найбільше потребує і немає нікого іншого, хото б це зробив. Варто жити, аби стати рукою Ісуса Христа, яка впирається у ближнього. Сьогодні День мирянина і ми мусимо усвідомити, що Господь потребує нас, як тих хто презентує у світі Його доброту і любов. Той хто хоче жити згідно Христової волі, мусить терпіти, тому що терпіння, це є єдина мова, якою виражається любов, бо любити, означає жити для інших». – сказав Преосвященний Владика Тарас.

На завершення Божетсвенної Літургії, о. Орест Фредина, протосинкел Львівської Архиєпархії , подякував Владиці Тарасу за те, що очолив торжественну молитву з нагоди Дня Мирянина та 69-ої річниці смерті Блаженних священномучеників о .Миколая Конрада та дяка Володимира Прийми. Цитуючи слова зі стихири святителеві, о. Орест побажав Владиці, щоб завжди «розум твій, Богомудрий, був направлений до Бога і вірою оздоблений, та світло обожений».

Після літургії прочани мали можливість помолитися на могилі блаженних мучеників, пройти хресну дорогу і відвідати печери.

Історія печер є дуже давньою, її початки сягають щонайменше ХІ ст.. Натхненні до схимницького життя монахи, подолавши важку працю - видовбали у камені-пісковику печерний монастир. Страдецька печерська церква - чи не єдина в Західній Україні пам'ятка християнства, що зберегла свій вигляд до ХХ ст. Майже таким, як за часів, коли була монашим помешканням. Це довгий підземний коридор з кількома відгалуженнями, вирубаний у широкому кам'янистому пагорбі. В стінах коридорів були видовбані ніші-келії для монахів.

Дізнатися більше про Страдецьку святиню запрошуємо відвідати інтернет-сторінку парафії храму Успіння Пресвятої Богородиці, Львівської Архиєпархії УГКЦ.

о. Павло Дроздяк,
Прес-секретар Львівської Архиєпархії
Переглядів: 1269 | Додав: Ostap | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: